Σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων προχωρά η χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου από 1η Δεκεμβρίου λόγω της «αποψίλωσης» των Αναισθησιολόγων από το νοσοκομείο.
Η κλινική αναστέλλει την τακτική λειτουργία της διότι ένας εκ των τεσσάρων Αναισθησιολόγων που εργάζονται στο νοσοκομείο έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιεράπετρας οπότε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από το νέο έτος θα πάει να εργαστεί στο νοσοκομείο του Δήμου που έχει εκλεγεί. Το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου του οφείλει άδεια οπότε ουσιαστικά αποχωρεί οριστικά από την 1η Δεκέμβρη. Την ίδια ώρα και οι υπόλοιποι τρεις αναισθησιολόγοι ζήτησαν τις οφειλόμενες από την υπηρεσία άδειες μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις αυτές φτάνουν τις 100 μέρες. Ωστόσο σύμφωνα με τον Διευθυντή της χειρουργικής κλινικής Νίκο Μουδατσάκη “το νοσοκομείο βρίσκεται σε δεινή θέση όπου απειλείται άμεσα με διακοπή της λειτουργίας των περισσότερων κλινικών μέχρι «νεοτέρας» λόγω της επικείμενης αποχώρησης των τριών εκ των τεσσάρων Αναισθησιολόγων που αυτή την ώρα καλύπτουν οριακά τις εφημερίες του νοσοκομείου. Και αυτό γιατί παρότι το Διοικητικό συμβούλιο των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων του νομού για να αποφύγει το κλείσιμο, αποφάσισε κατά Πλειοψηφία η Προκήρυξη γιατρών αναισθησιολόγων στα τρία νοσοκομεία να γίνει με τον βαθμό Α επιμελητή. Το υπουργείο διαφαίνεται ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων στο βαθμό του Διευθυντή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φύγουν επιπλέον δυο γιατροί για Σητεία και Ιεράπετρα, με τη συγκεκριμένη προκήρυξη «φωτογραφικά» να τους ανοίγει τον δρόμο. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς αναισθησιολόγους αλλά και ακτινολόγους να καλύψουν τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα αλλά και εσωτερικά τα νοσοκομεία σε ένα ατέρμονο τοπικιστικό ανταγωνισμό που δεν θα φέρει κανένα όφελος στους πολίτες. Σε καμία περίπτωση η έλευση δυο επιπλέον Αναισθησιολόγων σε ένα μικρό Επαρχιακό Νοσοκομείο χωρίς ΜΕΘ χωρίς αιμοδοσία δεν θα αναβαθμίσει τις πραγματικές Υγειονομικές ανάγκες της εν λόγω περιοχής. Δεν χρειάζεται παρά να δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία για ποιους λόγους νοσηλεύονται στα τοπικά νοσοκομεία οι πολίτες και ποιες κλινικές θα έπρεπε πραγματικά να αναπτυχθούν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.”
Στελέχη των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να εντάξει πιλοτικά τα νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ στο μοντέλο «αυτοχρηματοδότησης» είναι στη σωστή κατεύθυνση ωστόσο «στην περίπτωση μας οδήγησε την κατάσταση σε ένα εσωτερικό ανταγωνισμό αφού έσοδα στα υγειονομικά ιδρύματα φέρνουν τα χειρουργεία με ότι αυτό συνεπάγεται». Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Μουδατσάκης δήλωσε «Στην πραγματικότητα κανένα νοσοκομείο δεν θα μπορεί να καλύψει τις εφημερίες στον χειρουργικό τομέα, τι θα συμβεί σε ένα επείγον καρδιολογικό περιστατικό σε ένα σοβαρό ατύχημα σε επιπλοκές γέννας όπου χρειάστηκε πρόσφατα να αντιμετωπιστεί»
Στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 1.800 χειρουργεία 500 γέννες καλύπτοντας όχι μόνο τον νομό Λασιθίου σε δύσκολα περιστατικά αλλά και τα Δωδεκάνησα. Πολίτες και φορείς τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες επικοινωνούν με τη διοίκηση εκφράζοντας τον προβληματισμό τους ενώ μιλώντας στην ΕΡΤ στέλεχος μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου θα πλήξει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.